kind op strand

Op vakantie met kinderen - 10 tips om het juiste hotel te kiezen

Het is heerlijk om samen met je kinderen op vakantie te gaan, al zijn er ook enkele zaken waar je best rekening mee houdt wanneer je op zoek gaat naar een geschikt hotel. In deze blog geven we je enkele tips en tricks mee die ervoor zorgen dat aan ieders noden worden voldaan. Want jouw behoeften zijn anders dan die van je kind en vice versa. Dankzij deze 10 handige tips zorg je ervoor dat je het beste hotel vindt voor jezelf en je gezin.

 

1. Let op de locatie van het hotel

Een afgelegen resort op de top van een berg klinkt geweldig voor al wie houdt van ultieme rust, maar voor kinderen wordt het al snel saai, zo zonder leuke attracties in de buurt. Kies daarom een hotel dat centraal gelegen is, bijvoorbeeld aan de kust of vlak bij het stadscentrum. Bekijk op voorhand of er interessante bezienswaardigheden en kidsproof activiteiten in de buurt zijn, zoals een waterpark, een speeltuin of een strand. Zo is er genoeg animo om je kinderen bezig te houden gedurende de volledige vakantie.

 

2. Ga na over welke kinderfaciliteiten het hotel beschikt

Bij sommige hotels staat duidelijk aangegeven welke faciliteiten voor kinderen ze aanbieden, maar dat is niet altijd het geval. Controleer daarom zelf of er aangepaste voorzieningen aanwezig zijn, zoals een kinderzwembad, een speeltuin of een kidsclub. Ze zorgen ervoor dat je kinderen steeds iets om handen hebben, terwijl jij even je handen vrij hebt en kunt ontspannen. 

 

 

3. Kies een voldoende ruime kamer

In kindvriendelijke hotels kan je meestal kiezen voor een familiekamer. Nog zo handig, want in dergelijke kamers is er reeds extra ruimte voorzien voor bijvoorbeeld een babybedje of speelgoed van je kind. Wil je er zeker van zijn dat je elkaar niet in de weg loopt? Dan kan het een optie zijn om 2 kamers naast elkaar te boeken; eentje voor jou en je eventuele partner en eentje voor je (al iets oudere) kinderen. Zo hebben jullie elk een eigen ruimte, wat het comfort en het gemak alleen maar ten goede komt. 

 

4. Hou rekening met de aanwezige veiligheidsvoorzieningen

Ouders van (jonge) kinderen weten maar al te goed dat het belangrijk is om in een veilige omgeving te verblijven, ook op reis. Kijk daarom of het hotel kindvriendelijk is op vlak van veiligheid. Denk daarbij aan een goed afgesloten balkon, stopcontactbeveiliging of redders aan het zwembad. Hoe veiliger het hotel, hoe minder zorgen jij je als ouder moet maken en hoe relaxter de vakantie.

 

5. Bekijk de eetmogelijkheden

Vooraleer je een hotel boekt, is het goed om na te gaan of er voldoende eetgelegenheid is voor je kind(eren). Een buffetformule of meerdere restaurants binnen het hotelcomplex zijn hiervoor ideaal. Net omdat het aanbod zeer divers is, is de kans groot dat je kind sowieso iets naar zijn smaak vindt. Het is ook handig als het hotel beschikt over faciliteiten zoals een microgolfoven voor het bereiden van babyvoeding of een koelkast op de kamer. 

 

 

6. Zorg voor voldoende animatie 

En dan hebben we het niet over jezelf als animator, maar wel over de activiteiten die het hotel aanbiedt voor gezinnen. Denk aan spelletjesnamiddagen, filmavonden, dansworkshops, knutselactiviteiten of excursies die geschikt zijn voor alle leeftijden.

 

7. Vraag naar aanwezige babyvoorzieningen 

Veel hotels bieden speciale baby-formules aan, waarbij ze bijvoorbeeld zorgen voor een babybed en een ververstafel op de kamer. Handig, want zo hoef je deze spullen niet zelf mee te nemen. Om er zeker van te zijn dat je hotel deze service aanbiedt, neem je best op voorhand contact met hen op voor een reservering. Het kan namelijk zijn dat alle babyspullen bij aankomst uitgeleend zijn, en dan heb je er alsnog niets aan.

 

8. Lees reviews

Lees beoordelingen van andere gasten die in het hotel verbleven. Zij zijn de beste indicatie wat betreft de kwaliteit van het hotel en dus ook of de plaats geschikt is voor families met kinderen. Vaak kom je er extra zaken te weten die niet in de omschrijving vermeld staan, zoals die ene glijbaan bij het zwembad waar hun kind dol op was. Het geeft je met andere woorden een goede kijk op de ervaringen van andere ouders en een beter beeld van waar je je aan mag verwachten.

 

 

9. Kies voor flexibele annuleringsvoorwaarden

Kies - wanneer mogelijk - voor flexibele annuleringsvoorwaarden, vooral als je met kinderen reist. Dat geldt zowel voor je hotelboeking als voor je vliegtickets. Je weet namelijk nooit wanneer er iets vervelends voorvalt, zoals onverwachte ziekte. Dan is het nog zo handig dat je je boeking kunt verplaatsen of in het ergste geval kunt annuleren, zonder al je geld kwijt te zijn. 

 

10. Haal zoveel mogelijk uit je vakantiebudget

Een vakantie is vaak niet goedkoop, zeker als je met kinderen op reis gaat. Vergelijk vooraf de prijzen van verschillende hotels en kijk of er speciale aanbiedingen of arrangementen zijn voor gezinnen. Wijk ook eens enkele dagen af van de vertrekdatum die je in je hoofd hebt; een week verschil kan soms heel wat schelen in de prijs. Kies voor een goede prijs-kwaliteitverhouding en zoek naar een hotel dat zich richt op families. Zij bieden vaak familie-pakketten aan waarbij je minder betaalt voor kinderen onder een bepaalde leeftijd. Dat is niet in elk hotel het geval, waardoor je voor je kleuter van 2 jaar bijvoorbeeld dezelfde prijs betaalt als voor een volwassene. 
 

Het vinden van het juiste familiehotel vereist wat onderzoek en planning, maar deze tips zetten je alvast goed op weg. Gebruik ze als handvaten die helpen om een fantastische reis met je gezin te beleven. Ben je nog op zoek naar een geschikte vakantie? In ons aanbod vind je tal van accommodaties waar kinderen meer dan welkom zijn. 

 

→ Bekijk hier ons volledige hotelaanbod

 

Tags: 
met kinderen op reis, kindvriendelijk hotel, hoteltips