baby op vliegtuig

Met een baby op het vliegtuig - alles wat je moet weten

Op reis gaan met een baby kan een hele uitdaging zijn. Van het navigeren door de luchthavenprocedures tot het vermaken van je kleintje tijdens de vlucht, er zijn verschillende zaken waar je rekening mee moet houden. Hoe zit het bijvoorbeeld met de kinderwagen, mag je deze zomaar meenemen op het vliegtuig? En wat met melk en babyvoeding, welke hoeveelheid mag mee aan boord? In deze blog delen we waardevolle tips, belangrijke regels en handige adviezen om de reis met je baby zo vlot en stressvrij mogelijk te laten verlopen.
 

Vliegen met een baby

Vliegen met een baby brengt specifieke uitdagingen met zich mee. De eet- en slaapplanning die in het gedrang komt, de extra bagage en het afleiden van je baby tijdens de vlucht, zijn enkele veelvoorkomende challenges. Gelukkig hoeft dit geen reden tot paniek te zijn. Een goede voorbereiding helpt je om de reis in goede banen te leiden.
 

Met welke regels op de luchthaven en in het vliegtuig moet je rekening houden? 

Handbagage en babybenodigdheden

Controleer op voorhand welke specifieke regels de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt hanteert omtrent handbagage en welke items je mag meenemen voor je baby. Denk hierbij aan luiers, voeding, speelgoed en medicatie. Zorg ervoor dat je alle essentiële benodigdheden binnen handbereik hebt. 

Hoewel de regels over voeding kunnen verschillen per vliegtuigmaatschappij, gelden over het algemeen volgende richtlijnen:

  • Je mag geen aparte handbagage meenemen voor je baby, je mag wel meer gewicht in je eigen handbagage steken wanneer je met een baby reist. Hoeveel kilo's extra je mag meenemen, hangt af van de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt.
     

  • In tegenstelling tot gewone voeding, mag je babyvoeding wel gewoon meenemen in je handbagage. Er staat meestal geen specifieke limiet op de hoeveelheid die je bij je mag hebben, al hou je er best rekening mee dat alle voeding in jouw handbagage moet passen, aangezien je geen extra handbagage voor je baby mag meenemen. Bij de douanecontrole moet je de voeding uit je handbagage halen ter controle. Steek deze daarom apart, eventueel in een doorzichtige zak. 
     

  • Vaste voeding en melk kunnen tijdens de vlucht opgewarmd worden. Spreek hiervoor aan het begin van de vlucht een steward(ess) aan, zij helpen je verder. Je mag ook zelf warm water meenemen, de hoeveelheid is meestal beperkt tot 100 milliliter. 
     

  • In je ruimbagage mag je een onbeperkte hoeveelheid babyvoeding meenemen. 

 

Buggy’s en kinderwagens 

Opplooibare buggy’s en kinderwagens mogen vrijwel altijd mee tot aan de deur van het vliegtuig. Als ze klein genoeg zijn, mogen ze zelfs mee als handbagage, als er geen plaats is worden ze opgeborgen in het ruim. Eenmaal geland, staat de buggy opnieuw voor je klaar aan de uitgang van het vliegtuig of kan je deze ophalen aan de bagageband. 

Grote kinderwagens die niet opvouwbaar zijn, moeten sowieso in het ruim, en kan je dus niet bij je houden tijdens de vlucht. De kinderwagen wordt ingecheckt en meteen ook achtergelaten bij de incheckbalie. Hou hier rekening mee en voorzie bijvoorbeeld een draagzak. 
 

Of je voor een (al dan niet plooibare) buggy of kinderwagen moet betalen, hangt af van de vliegtuigmaatschappij. Informeer je vooraf over de mogelijke kostprijs ervan.

 

Veiligheidscontroles

Bereid je voor op eventuele extra veiligheidscontroles bij de douane. Denk aan controle van de babyvoeding en het doorlopen van de metaaldetector met je kleintje. Bij de douane kan je gevraagd worden om de voeding te proeven, om te bewijzen dat het effectief om babyvoeding gaat.

 

Stoelkeuze

Leg op voorhand je zitplaats vast, en kies indien mogelijk voor een stoel aan het gangpad. Zo kan je makkelijk aan je handbagage die in de lockers zit, en kan je een stukje wandelen in het gangpad als de baby of jijzelf daar nood aan hebt. 

 

Dien je een stoel te boeken voor je baby?

Nee, dat hoeft niet. Kinderen tot 2 jaar zitten gedurende de vlucht op de schoot van een volwassene (18+). Je mag uiteraard altijd een stoel reserveren, indien je dat wenst. De kostprijs is dan dezelfde als die voor een volwassene. 

 

Tips voor een vlotte vliegreis met je baby

  • Maak ruim op voorhand een checklist van alle benodigdheden die je nodig hebt voor je baby in de luchthaven en op het vliegtuig. Denk aan luiers, tetradoeken, kleding, medicatie, speelgoed, een draagdoek en verzorgingsartikelen. Pak telkens ook enkele extra’s in, zodat je zeker niets tekortkomt.

  • Kom ruim op tijd naar de luchthaven zodat je voldoende tijd hebt voor alle procedures en onverwachte gebeurtenissen.

  • Doe je baby (en jezelf) comfortabele kleding aan, zodat je zo comfortabel mogelijk kunt reizen.

  • Neem voldoende speelgoed en knuffels mee om je baby te vermaken tijdens de vlucht. 

  • Voed je baby tijdens het opstijgen en landen. Hierdoor hebben ze vaak minder last van de luchtdruk. 
    Extra tip: maak voor de vlucht een flesje (warme) melk klaar in de luchthaven , zodat je je baby onmiddellijk kan voeden tijdens het opstijgen. 

  • Tot slot misschien wel een van de belangrijkste tips. Hou zoveel als mogelijk rekening met het slaap- en eetschema van je baby. Is je kind iedere ochtend bijvoorbeeld vroeg wakker, dan kan een ochtendvlucht een goede keuze zijn. Zorg er ook voor dat je kind voor het boarden al wat gegeten heeft, zodat hij of zij even zoet is tijdens het instappen. Geef ze ook niet te veel, zodat je nog een plan achter de hand hebt voor het opstijgen. 
     

Durf hulp te vragen

Hoewel een vliegreis met een baby uitdagend kan zijn, is het met een goede voorbereiding zeker haalbaar. Probeer je bovendien ook niet te krampachtig vast te houden aan het vooropgestelde scenario in je hoofd. Baby’s kunnen soms onvoorspelbaar zijn, daar kan je niets aan veranderen. Vertrouw op je eigen kunnen en vraag om hulp wanneer je het nodig hebt. Je zal merken dat meer mensen je willen helpen dan dat je op voorhand zou denken. Vertrek dus met een open mindset en laat het avontuur op je afkomen. Fijne reis!

 

Belangrijk

Iedere luchthavenmaatschappij heeft zijn eigen beleid en regels wanneer het aankomt op reizen met een baby. Neem op voorhand contact op met de maatschappij waarmee je vliegt, zij kunnen je helpen met al je vragen over je vliegreis. Zo kan je met een gerust hart op reis vertrekken.

 

 

Tags: 
vliegen met een baby, reizen met een baby, baby op vliegtuig