Vakantie naar Mexico

Dit moet je weten vooraleer je naar Mexico gaat

Er zijn enkele dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je een vakantie plant naar Mexico. Je wilt namelijk dat je zo’n geslaagd mogelijk verblijf hebt, en daar horen enkele ‘regels’ bij. Mexico is werkelijk een prachtig land, evenwel mét gebruiksaanwijzing. In deze blog vertellen we je er alles over.

 

Bel een taxi vanuit je hotel 

Wanneer je een taxi nodig hebt, bel je deze het liefst vanuit je hotel of een restaurant, of vraag je aan de receptie van je verblijf of ze een taxi voor je willen reserveren. Op die manier ben je verzekerd dat je bij een erkend taxibedrijf boekt. De taxi’s die je tegenhoudt op straat zijn zogenoemde ‘vrije’ taxi’s, die vaak niet werken met vaste tarieven en aan het einde van de rit een hoog bedrag aanrekenen. Als je toch een taxi neemt op straat, zorg er dan voor dat je een taxi kiest die werkt vanuit een vaste standplaats. Je herkent de taxi’s aan het woord sitio, voluit taxi de sitio. Ook via de Uber-app kan je veilig en tegen een eerlijke prijs een taxi reserveren. Vooral in Mexico-Stad is dit een van de meest gebruikte transportmiddelen.

 

 

Overdag reizen is aangeraden

Plan je trips en verplaatsingen zo veel als mogelijk overdag. Het wordt afgeraden om verplaatsingen ‘s nachts uit te voeren. Dat heeft te maken met veiligheid. De criminaliteit ligt in verschillende delen van Mexico hoog, en zodra het donker wordt is het voor criminelen makkelijker om hun slachtoffers ongezien te beroven. Vooral in de regio van Oaxaca, in het zuiden van het land, worden regelmatig criminele activiteiten gemeld. 

Ook verplaatsingen met de bus en taxi plan je best overdag. Wanneer je in het donker reist, is de kans groter dat je bus het doelwit wordt van een overval. In vele toeristische plaatsen is de veiligheid de laatste jaren een stuk verbeterd, maar een volledige garantie heb je nooit. Stap ‘s nachts nooit zomaar in eender welke taxi, want ook hier kun je bedrogen uitkomen en je waardevolle bezittingen moeten afgeven. Zorg ervoor dat je bij een erkend taxibedrijf boekt, zie ook bovenstaande tip.

 

Politieagenten kunnen je tegenhouden en om geld vragen

Jammer genoeg zijn er redelijk wat corrupte agenten in Mexico. Ze houden je tegen op kleinere toegangswegen en beweren dat je een overtreding hebt gemaakt, ook al is dat niet het geval. Deze agenten doen dit omdat ze een heel laag salaris krijgen en omdat ze weten dat toeristen een makkelijke prooi zijn waardoor ze een aardig zakcentje kunnen bijverdienen. 

Het is niet altijd makkelijk om tegen de agenten in te gaan, zeker niet omdat ze er indrukwekkend uitzien in hun uniform, donkere zonnebril en met een wapen in de hand. Probeer rustig te blijven en ga niet in op voorstellen om hen te volgen naar een afgelegen plek om de boete verder af te handelen. Voor hen is dit een manier om je geld af te troggelen met zo min mogelijk pottenkijkers. Probeer dus ter plaatse te blijven, en vraag of ze je een fysiek ticket kunnen geven. Geef ook aan dat je niet veel geld op zak hebt, en dat je meegaat naar het politiebureau om de boete te betalen.

Blijft de agent je om geld vragen, of wordt hij agressiever en voel je je onveilig? Dan is het soms het veiligst om toch een (beperkte) geldsom te geven. Vaak laten ze je daarna gaan, en kom je er relatief goedkoop en zonder kleerscheuren vanaf. 

 

 

Boek geen excursies of tours op straat

Met name in toeristische streken en plaatsen zijn er veel kraampjes en losse verkopers op straat te vinden die je tours en excursies aanbieden. Het lijkt misschien makkelijk, maar sommigen zijn oplichters en vragen veel geld voor een ticket dat normaal een stuk goedkoper is. Anderen bieden dan weer excursies aan die in werkelijkheid niet eens bestaan, maar vooraleer je dat beseft zijn ze allang met de noorderzon verdwenen. Boek daarom altijd via een erkende organisatie. Geraak je er zelf niet uit? Vraag dan hulp in het hotel waar je verblijft.

 

Hou altijd een (beperkte) hoeveelheid cash geld op zak 

Dit om verschillende redenen. Enerzijds kan je op sommige plaatsen enkel met cash geld betalen en anderzijds heb je zo altijd iets achter de hand, mocht je bedreigd worden door dieven of criminelen. Als je hen geld kan geven, is de kans groter dat ze je snel met rust laten, en je niet je hele bagage moet opofferen. 

 

 

Wees extra alert als je geld afhaalt

In Mexico kan je op verschillende plaatsen geld afhalen. Het lijkt misschien veilig om bij aankomst geld te wisselen in de luchthaven, maar wees je er van bewust dat dievenbendes vaak op de loer liggen en buitenlanders volgen tot buiten de luchthaven om hen daarna te beroven. Idem wanneer je geld afhaalt aan een automaat op straat. Doe dit liever in een beveiligd bankkantoor, of in een supermarkt. Voorzichtigheid blijft geboden, laat daarom nooit je geld of waardevolle spullen openlijk zien.

 

Gooi geen papier in het toilet

Als je in Europa woont lijkt dit een gekke regel, maar in Mexico wordt er geen toiletpapier doorgespoeld. Dat komt omdat de rioleringen de grote hoeveelheid papier niet aankunnen en erdoor verstopt raken. Naast het toilet staat daarom altijd een emmer of vuilbakje waarin je het papier kan deponeren. Doe dit ook effectief, of je loopt het risico dat het toilet niet doorspoelt, met alle onaangename gevolgen vandien. 

Extra tip: zorg ervoor dat je altijd papieren zakdoekjes met je meedraagt tijdens je verblijf in Mexico. Vooral in openbare toiletten is er vaak geen toiletpapier aanwezig, in hotels en restaurants is dat meestal wel het geval. 

 

Ga voorbereid op reis naar het magnifieke Mexico

Dankzij deze tips weet je waar je aan toe bent als je een reis plant naar Mexico. Laat je overigens niet tegenhouden door de kans op criminaliteit zoals diefstal. De kans dat je betrokken raakt is klein, en niet per se groter dan in andere metropolen. Oplettendheid is altijd geboden, maar Mexico is een te mooi land om om die reden links te laten liggen. Bereid je dus goed voor, let extra op maar geniet vooral van de schoonheid, de sfeer en de lokale cultuur. Beslist de moeite waard!

 

Staat Mexico op jouw bucketlist? Neem een kijkje in ons hotelaanbod en kies alvast je favoriete hotel. Laat die reiskriebels maar komen!

 
Tags: 
Mexico