Bezienswaardigheden in Rome

Deze 6 bezienswaardigheden in Rome mag je niet missen

Rome is een zeer populaire bestemming in Italië, en dat is niet voor niks. De stad beschikt over een rijk historisch en cultureel verleden, waarvan de dag van vandaag nog tal van indrukwekkende restanten te vinden zijn. In deze blog zetten we al het moois in de kijker, en vertellen we je welke bezienswaardigheden je moet gezien hebben tijdens je bezoek aan deze prachtige Italiaanse stad.

 

 1. Het Colosseum

Colloseum

 

Het Colosseum is een tot de verbeelding sprekend bouwwerk van bijna 2000 jaar oud, dat met zijn 4 verdiepingen plaats bood voor zo’n 50.000 bezoekers. Het werd gebouwd door de Flavische Dynastie en deed dienst als amfitheater. De voorstellingen die erin werden gegeven waren echter niet voor gevoelige kijkers. Gladiatoren vochten er met elkaar tot de dood. Niet alleen mensen werden ingezet, ook wilde dieren zoals leeuwen, panters en beren moesten opdraven in de arena en het opnemen tegen een zogenaamde bestiarii, een dierenvechter. Iedere keer liep het uit tot een groot bloedvergieten waar ofwel het dier ofwel de vechter het leven liet, tot jolijt van de toeschouwers. Honderdduizenden mensen en dieren vonden in het Colosseum de dood, enkel en alleen voor het entertainment van de mens, en voornamelijk de rijken. 

Vandaag de dag kunnen we ons dergelijke activiteiten niet meer voorstellen, maar toen was het een van de populairste en elitaire tijdverdrijven. Onder het podium bevonden zich een gangenstelsel en catacomben, waar de gladiatoren en dieren zaten in afwachting van het gevecht. Vaak werden de dieren elke vorm van eten en drinken ontzegd, om ze op die manier letterlijk en figuurlijk hongerig te maken voor het gevecht.

Deze geschiedkundige gebeurtenissen maken dat het Colosseum een waas van mysterie en spanning over zich heeft hangen. Ondanks de lugubere activiteiten is het een prachtig bouwwerk, dat tot de verbeelding spreekt van alle bezoekers. Het is met stip op 1 het meest bezochte gebouw in de stad, en behoort bovendien tot een van de 7 wereldwonderen. Deze mag dus niet ontbreken tijdens je bezoek aan Rome!

 

 1. De Trevifontein

De Trevifontein is met haar 26 meter hoog de grootste fontein van Rome, en is bekend in heel Europa en ver daarbuiten. Ze werd gebouwd in 1732 in opdracht van paus Clemens XII. In de beginjaren bracht de fontein drinkwater naar de stad, maar in de loop der jaren veranderde dit naar een louter esthetische functie. De fontein voorziet dus geen drinkwater meer, maar trekt des te meer toeristen aan die zich vergapen aan de schoonheid ervan. En er is meer. Als je de Trevifontein bezoekt zal het je ongetwijfeld opvallen hoeveel mensen muntjes in het water gooien. Dat heeft alles te maken met een oude legende die beweert dat, wanneer je met je rechterhand over je linkerschouder een muntstuk in de fontein gooit, je terugkomt naar Rome. In de loop der jaren is deze mythe uitgegroeid tot een gebaar voor goed geluk. Leuk weetje: jaarlijks wordt er zo’n 1 tot 1,5 miljoen euro uit de fontein gehaald door de stad! Het geld gaat naar goede doelen, dus je schenkt met je gift niet alleen jezelf de kans op geluk, maar je schenkt ook geld aan een hulporganisatie. Win-win! De Trevifontein is zowel overdag als ‘s avonds -wanneer ze verlicht wordt- prachtig. Je bent er nooit alleen, maar ondanks de mensenmassa moet je deze fontein een keertje gezien hebben.

Trevi fontein

 

 1. Het Pantheon

Het Pantheon is een van de best bewaarde Romeinse bouwwerken ter wereld. Het gebouw is bijna 2.000 jaar oud en maakt indruk op iedere bezoeker die er een voet binnen zet. De binnenkant bestaat uit één grote ruimte met daarbovenop een gigantische ronde koepel. Deze meet bijna 45 meter, wat meteen ook de afstand is vanaf de oculus tot de vloer van het Pantheon. 

De oculus is het gat dat in het midden van de koepel zit, met een diameter van 9 meter. Het is een bijzonder gevoel om pal onder het gat te gaan staan en omhoog te kijken naar het licht dat binnenvalt. De oculus is -naast de toegangsdeur- de enige lichtbron in het gebouw. Afhankelijk van de dag en het uur, wordt een ander deel van het interieur belicht. De opening maakt ook dat er regelmatig een vogel in het gebouw vliegt, én dat het er binnen regent. Om het water af te voeren, werden er enkele roosters aangebracht, vlak onder de oculus.

Naast een prachtig historisch gebouw, is het Pantheon ook de rustplaats van tientallen belangrijke figuren. Zo is er het graf van de renaissancekunstenaar Raphael, die van de Italiaanse koningen Vittorio Emanuele II en Umberto I en dat van Marie Curie, een bekend natuurkundige die 2 nobelprijzen won naar aanleiding van onder meer het ontdekken van radioactiviteit.

Sinds 2023 betaal je € 5 toegangskost om het Pantheon te betreden. Jongeren onder de 18 jaar mogen gratis binnen.

 

Pantheon
 

 1. Forum Romanum

Het Forum Romanum (letterlijk Romeins marktplein) was het epicentrum van het voormalige oude Rome. Het was een plaats waar handel werd gedreven, vonnissen werden uitgesproken en belangrijke gebeurtenissen plaatsvonden. In de loop der jaren werd de site grotendeels vernield door de natuurelementen. Er kwam zo’n grote laag zand en stenen op de ruïnes te liggen, dat de volledige stad verdween. 

In de 19e eeuw startten de werkzaamheden om het plein opnieuw bloot te leggen.Daardoor kan je de plek nu bezoeken, en wandelen tussen de vele eeuwenoude bogen, monumenten, zuilen en ruïnes. Het is een goed idee om je voor je bezoek in te lezen in de geschiedenis van de plek, en de functies van de verschillende gebouwen. Zo zal je het Forum een stuk beter begrijpen en appreciëren, en is het niet zomaar een samenraapsel van oude stenen. Zeker doen!

 

Forum Romanum

 

 1. Vaticaanstad 

Vaticaanstad is een unieke plek in Rome. Het is de kleinste onafhankelijke staat ter wereld, en meteen ook het kleinste land. Bovendien maakt het geen lid uit van de Europese Unie, ondanks dat het letterlijk midden in Europa ligt. Vaticaanstad wordt geleid door het Vaticaan en de paus. Om de dwergstaat te betreden heb je geen speciaal paspoort of toestemming nodig, je loopt er gewoon zo naar binnen. 

In Vaticaanstad liggen verschillende belangrijke gebouwen en musea, waarvan de belangrijkste en bekendste de Sint-Pietersbasiliek (tevens de grootste kerk ter wereld), de Sixtijnse kapel en het Pauselijk paleis zijn. Voor de basiliek ligt het Sint-Pietersplein, waar dagelijks honderden of wel duizenden mensen verzamelen om de basiliek, de Sixtijnse kapel en de bijbehorende musea te bezoeken. Het is dé activiteit die niet mag ontbreken tijdens je vakantie in Rome. De gebouwen zijn stuk voor stuk indrukwekkende archeologische hoogstandjes, volgepakt met een weelderig interieur en een schat aan kunstwerken. Sta ook eens stil bij de zuilengalerij op het Sint-Pietersplein, de pauselijke tuinen en de wereldberoemde plafondschildering van Michelangelo in de Sixtijnse kapel.

 

Vaticaanstad - Sint-Pietersplein

 

 1. Spaanse Trappen Spaanse Trappen

De Spaanse trappen behoren tot de beroemdste trappen ter wereld. Ze hebben hun naam te danken aan het plein dat aan de voet ervan ligt: Piazza di Spagna. Dit is op zijn beurt vernoemd naar de Spaanse ambassade, die even verderop in de straat zit. Op het plein staat de Fontana della Barcaccia; een fontein die vaak verward wordt met de Trevifontein. Ze is een stuk kleiner in formaat, maar voegt veel charme toe aan de omgeving. Bovenaan de trappen staat de Trinità dei Monti, een barokke kerk die gebouwd werd in de 16e eeuw. 

De omgeving rond de Spaanse trappen bestaat uit talrijke restaurants, cafés en winkels.Je vindt er zelfs de duurste winkelstraat van Rome; de Via dei Condotti. Hier zijn grote namen gevestigd zoals Chanel, Prada en Hermes. Of je nu daadwerkelijk iets koopt in deze boetieks, of het bij windowshopping houdt, de pracht en praal is moeilijk te weerstaan. Wandel de straat vooral volledig af, want verderop zijn er ook leuke winkels te vinden waar je shopt aan betaalbare prijzen.

Let op: je mag sinds 2019 niet meer op de Spaanse trappen zitten. Voordien was het al verboden om te eten of drinken op de trappen, om te vermijden dat de trappen bevuild raken door morsende toeristen. Maar ook erop zitten is dus sinds enkele jaren verboden. Op die manier wil de stad de trappen beschermen en ze in zo’n goed mogelijke conditie houden. Als je de trappen bezoekt zal je verschillende mensen in fluohesjes zien die op een fluitje blazen om mensen erop attent te maken dat ze niet op de trappen mogen zitten. Als je weigert om op te staan of je blijft te lang zitten, kan je een boete krijgen van € 250. 

 

Ben je nog niet uitgekeken op Rome? Zet dan ook deze bezienswaardigheden op je lijstje:

 • De Engelenburcht (Castel Sant’Angelo) (Romeins fort)

 • De Ponte Sant’Angelo (mooiste brug van Rome)

 • De Via Appia (originele Romeinse heirweg)

 • Piazza Navona (sfeervol plein)

 • Trastevere (gezellige wijk met pittoreske straatjes)

 • Villa Borghese (groot park met diverse musea)

 • Catacomben van Rome (ondergronds gangenstelsel met groot aantal graven)

 

Kortom: er valt heel wat te beleven in de Italiaanse hoofdstad. Rome wordt vaak als citytrip bezocht, maar er is zeker voldoende te zien en te doen om een week of langer te vertoeven. Informeer je op voorhand over tickets en toegangstijden voor populaire bezienswaardigheden, want vooral in de zomermaanden kan het overal heel druk zijn. Het loont ook de moeite om op zoek te gaan naar goede restaurants, want Rome is en blijft een toeristische grootstad, wat betekent dat er heel wat tourist traps te vinden zijn die veel geld vragen voor eten van lage kwaliteit. En slecht eten is Rome is hetzelfde als een winnend lottoticket kwijtraken: ontzettend zonde!

 

Ponte dei quattro capi