Fiets meenemen op het vliegtuig

Alles wat je moet weten als je je fiets wil meenemen op het vliegtuig

Er zijn verschillende redenen om een fiets mee te nemen op het vliegtuig. Bijvoorbeeld als je op vakantie gaat voor langere tijd en je ter plaatse je eigen vertrouwde tweewieler wil gebruiken, of wanneer je kiest voor een actieve fietsvakantie. Het is toegestaan om je fiets mee te nemen op het vliegtuig, maar er zijn wel enkele belangrijke voorwaarden waarmee je rekening moet houden. We leggen je in deze blog alles uit wat je moet weten om je fiets veilig op zijn bestemming te krijgen.

 

 

Hoe maak je je fiets klaar voor de vlucht?

Om te beginnen moet je fiets verpakt zitten in een afgesloten doos, koffer of speciale hoes. Wanneer je een racefiets koopt, zit deze vaak in een kartonnen doos met handvat. Die doos is ideaal om mee te nemen op het vliegtuig. Beschik je niet over dergelijke verpakking, dan kan je eens rondvragen bij een fietsenwinkel in de buurt. Zij hebben vaak dozen staan van nieuwe fietsen die binnen komen. Met wat geluk mag je een doos hebben, gratis of voor een klein bedrag. Of je kunt ervoor kiezen om een stevige doos of hoes aan te kopen. Daarvoor kun je terecht bij verschillende online en fysieke fietsenwinkels. Informeer op voorhand of je fiets in de doos of hoes past, of neem hem eventueel mee naar de winkel zodat je zeker bent van je stuk. 

Je kunt ook een fietsdoos aankopen op de meeste (grote) luchthavens. De kostprijs hiervan  ligt rond de € 20. Hou er wel rekening mee dat je de fiets dan ter plaatse nog moet demonteren en inpakken. Kom daarom minstens 3 uur op voorhand naar de luchthaven, en breng het nodige gereedschap mee om de verschillende onderdelen van elkaar los te maken. 

Laat tot slot een groot deel van de lucht uit de banden. Een te hoge bandenspanning kan ertoe leiden dat de banden ontploffen in de lucht. 

 

Hoeveel kost het om je fiets mee te nemen?

Je fiets moet altijd als aparte bagage ingecheckt worden. Dat betekent ook dat je ervoor zult moeten betalen. De prijzen variëren van maatschappij tot maatschappij, maar schommelen meestal tussen de 30 en 150 euro. Bij KLM, TUI fly en Vueling betaal je bijvoorbeeld zo’n € 50 per fiets. De fiets mag maximaal 30 kg wegen, bij sommige maatschappijen is dit 32 kg. De fiets inclusief verpakking mag nooit groter zijn dan 300 cm. De precieze toegestane afmetingen zijn verschillend per vliegtuigmaatschappij en staan vermeld op hun website. Controleer altijd vooraf wat de regels zijn van de maatschappij waarmee je vliegt.

 

Elektrisch of manueel

Een elektrische fiets is bijzonder handig wanneer je naar een vakantiebestemming vliegt met veel heuvels en steile stukken. Met een gewone fiets moet je stevig trappen en sta je bij aankomst gegarandeerd in het zweet. Of misschien begin je zelfs niet aan de tocht omdat hij te zwaar is. Een elektrische fiets is dan een uitstekend alternatief, die je de kans geeft om op allerlei plaatsen te komen waar je met een normale fiets niet geraakt.

 

Mag een elektrische fiets mee op het vliegtuig?

De procedure om een elektrische fiets of e-bike mee te nemen op het vliegtuig, is iets omslachtiger dan bij een gewone fiets. Bij sommige vliegtuigmaatschappijen is een elektrische fiets verboden op het vliegtuig. Anderen laten een elektrische fiets wel toe, maar enkel zonder de batterij. Die moet je eruit halen en thuis laten. Maar hoe kan je de fiets dan gebruiken op vakantie, horen we je denken. Bij veel fietsverhuurbedrijven kan je een batterij huren, die je op zijn beurt in je eigen elektrische fiets kunt steken.

In nog andere gevallen is een elektrische fiets in zijn geheel niet toegelaten, en kun je de fiets enkel laten inchecken als cargo. Dat betekent dat hij niet in hetzelfde toestel als dat van jou wordt vervoerd, maar in een apart vrachtvliegtuig. De fiets valt dan onder de noemer ‘gevaarlijke goederen’, vanwege de batterij die er in zit. 

 

Wat zijn de populairste bestemmingen voor een fietsvakantie? 

We kunnen fietsvakanties opdelen in 2 grote categorieën. Enerzijds is er de recreatieve fietsvakantie, anderzijds is er ook de actieve fietsvakantie met de racefiets. Wielertoeristen trekken massaal naar de Canarische Eilanden. Tenerife, Gran Canaria en Lanzarote zijn de populairste plaatsen voor een sportief ritje. Natuurlijk zijn er nog tal van andere bestemmingen waar het fijn fietsen is, zoals Frankrijk, Italië, Portugal en het binnenland van Spanje.

Kies je voor een gewone fiets in plaats van een racefiets, om korte afstanden af te leggen? Dan is zowat elke bestemming met weinig tot geen heuvels en hoogteverschillen goed om te genieten van een verkwikkend fietstochtje op tijd en stond.

 

Maak je keuze op basis van je eigen voorkeuren

Vind je het te veel gedoe om je fiets mee te nemen op het vliegtuig? Op de meeste vakantiebestemmingen kun je zowel een manuele als een elektrische fiets huren voor enkele uren of enkele dagen. Zo kun je toch een ritje maken, zonder je eigen fiets mee op het vliegtuig te nemen. Maak je toch liever gebruik van je eigen vertrouwde fiets, of moet je fiets mee omwille van een fietswedstrijd in het buitenland? Weet dan dat er verschillende opties zijn die ervoor zorgen dat je fiets veilig met je meereist. Neem bij twijfel altijd contact op met de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt, zodat je volledig voorbereid bent en niet voor verrassingen komt te staan. Geniet van je vakantie!

 
Tags: 
fiets, vakantie, vliegtuig