Rolstoeltoegankelijk strand in Griekenland - SeaTrac

Griekenland maakt stranden rolstoeltoegankelijk dankzij stoel die het water inrijdt

Het strand is tijdens een vakantie een geliefde plek om te vertoeven, al kan niet iedereen er even zorgeloos van genieten. Rolstoelgebruikers vermijden het vaak, omdat ze zich moeilijk kunnen verplaatsen of vast komen te zitten in het losse zand. Daarom is Griekenland een project gestart om op korte termijn meer stranden rolstoelvriendelijk te maken.

Het doel is om 287 stranden aan te passen op maat van mensen met mobiliteitsproblemen. Dat kan zowel gaan over rolstoelgebruikers, als ouderen of mensen met een (tijdelijke) blessure of een fysieke beperking. Er komen onder andere houten paden, aangepaste toiletten en kleedruimtes, en extra parkeerplaatsen. De blikvanger van het project zijn de platformen ontwikkeld door het bedrijf SeaTrac. Het systeem - aangedreven door zonne-energie - zorgt ervoor dat gebruikers via een geautomatiseerde stoel eenvoudig het water kunnen ingaan. 

Mobiele stoel - SeaTrac

 

Bewegingsvrijheid en mobiliteit voor iedere strandganger

Dankzij het platform kan de afstand tussen het strand en het water makkelijk overbrugd worden, en is er bovendien geen bijkomende hulp nodig. De stoel wordt bediend door middel van een afstandsbediening, en rijdt via een rail langzaam het water in, waarna de gebruiker zichzelf in het water kan tillen. Terugkeren gebeurt op dezelfde manier. 

SeaTrac kwam op het idee na een gesprek met een bevriend rolstoelgebruiker, die het probleem van een rolstoel op los zand en in zee aankaartte. Ze gingen op zoek naar een oplossing, met de zelfrijdende stoel als resultaat. Het bedrijf wil zijn uitvinding ook naar de rest van Europa brengen, om zoveel mogelijk gebruikers comfortabel te laten genieten van een dagje strand. De eerste Seatrac-stoelen werden in 2012 in gebruik genomen op 9 Griekse stranden. Ondertussen is het systeem geïnstalleerd op meer dan 150 stranden, en tegen het eind van deze zomer wil Griekenland dit aantal opdrijven naar 287. 

 

Beleef een rolstoelvriendelijke vakantie

Met het project wil de Griekse overheid bijdragen aan een gelijke toegang tot het strand en de zee, ongeacht je fysieke toestand of beperking. Ze moedigen rolstoelgebruikers aan om samen met hun familie en vrienden naar het strand te gaan, en zo deel uit te maken van het dagelijkse leven. Bijkomend hoopt het land hiermee extra toeristen aan te trekken en een inclusieve samenleving te stimuleren.

Griekenland zet zich actief in om toeristische regio’s zo rolstoelvriendelijk mogelijk te maken. Zo beschikken veel hotels over rolstoelvriendelijke kamers inclusief bijhorende voorzieningen, en zijn er langs populaire bezienswaardigheden aangepaste paden voorzien om het bezoek vlot te laten verlopen. Wil je zelf op reis gaan naar Griekenland? Informeer dan op voorhand of het hotel toegankelijk is voor rolstoelgebruikers, zodat je zonder zorgen ten volle van je vakantie kunt genieten.

→ Bekijk hier ons ruime aanbod van hotels in Griekenland.