Zaragoza – een heerlijk warme stad in Spanje

Plaza de Nuestra Señora del Pilar in Zaragoza

Zaragoza is de centrale hub tussen Madrid, Barcelona en Valencia. De redenen om naar hier af te zakken? Er zijn er teveel om op te noemen! De kathedraal, het mooie Plaza del Pilar en natuurlijk het leven en werken van wereldberoemde kunstenaar Goya die zonder twijfel zijn stempel op de stad wist te drukken. Gek genoeg lopen er in deze hoofdstad van regio Aragón niet zoveel toeristen rond. Waarom dat is, is voor ons ook een raadsel. Maar één ding is zeker, een citytrip in Zaragoza wordt er eentje om nooit te vergeten!

In Zaragoza is de geschiedenis nooit echt ver weg. Elk gebouw is een mooie getuige van een lang vervlogen tijd, want in 15de eeuw was Zaragoza was het centrum van het machtige Spaanse koninkrijk. Dat is niet toevallig want de belangrijke rivier de Ebro stroomt door de stad. Zaragoza is nu een toeristische bestemming waar je veel cultuur kunt beleven en een prachtige architectuur kunt ontdekken zoals de imposante kathedraal van El Pilar, de El Salvador of de La Seo kathedraal, het schitterende Aljafería Paleis en een aantal prachtige musea. En dan hebben we het nog niet over de Spaanse tapas of de lekkere drankjes gehad!

Ligging

Zaragoza mag zich tot één van de grootste steden van Spanje rekenen. De Noord-Spaanse stad ligt op bijna 200 meter hoogte aan de grote rivier de Ebro. Doorheen de geschiedenis werd de stad verschillende keren veroverd. Pas sinds de 12de eeuw draagt het de naam Zaragoza. Hoogtepunten in Zaragoza zijn zonder twijfel de Catedral del Salvador, het Palacio de la Aljafería, de El Pilar kathedraal en de San Pablokerk.

De luchthaven van Zaragoza (ZAZ) ligt op 4u30 vliegen van Brussel.

Weer en klimaat in Zaragoza

In Zaragoza zijn de zomers zijn erg heet, tussen juni en augustus is het vaak boven de 30 °C. De winters zijn echter erg koud maar het regent er vrijwel nooit.

Bezienswaardigheden

1.  Palacio de la Aljafería

Dit karakteristieke paleis stamt uit een interessante Islamitische periode waarin koning Al-Muqtadir het binnen het koninkrijk Taifa voor het zeggen had. Het paleis heette toen het Qasr al-Surur, dat betekent het ‘paleis van het geluk’. Vooral de binnenkant van het paleis is prachtig gedecoreerd. Neem zeker een kijkje in de trouwzaal en kleine moskee. Sinds 2001 is het Palacio de la Aljafería opgenomen in de lijst van het UNESCO-werelderfgoed.

2.  Plaza del Pilar

Dit plein is zonder twijfel een van de drukst bezochte plekken in het centrum. Wist je dat dit plein ook wel eens het Plaza de las Catedrales genoemd wordt? Want je vindt er niet één kathedraal maar twee! Dat zijn de La Catedral-Basilica de Nuestra Señora del Pilar en Catedral del Salvador de Zaragoza. Verder is het monument voor de schilder Goya de moeite waard. Dat werd gemaakt door de kunstenaars Jose Beltran Navarro en Federico Marés. Zeker een bezoekje waard!

3.  Catedral-Basílica de Nuestra Señora del Pilar

De El Pilar kathedraal, gebouwd in de mooie typische barokstijl, kent een lange prachtige geschiedenis die teruggaat tot de 12de eeuw. Doorheen de jaren werd er veel verbouwd, vandaag zie je veel 17de eeuwse en 18de eeuwse bouwelementen. Dit gebeurde onder leiding van Juan José II van Oostenrijk met de architecten Francisco de Herrera el Mozo, José Felipe de Busiñac en Felipe Sánchez. Zowel de buitenkant als de binnenkant van de kathedraal zijn rijkelijk versierd. Het prachtige hoofdaltaar uit de 16de eeuw is het werk van de Spaanse beeldhouwer Damián Forment. Veel Spanjaarden zien in de Catedral-Basílica de Nuestra Señora del Pilar een belangrijk bedevaartsoord.

4.  Museo del Teatro de Caesaraugusta

Het Museo del Teatro de Caesaraugusta is een van de belangrijkste musea van de stad. Het herbergt alle getuigenissen van de archeologische opgravingen van ruïnes in en rond Zaragoza. In 1972 werd er zelfs een romeins theater ontdekt waar maar liefst 6.000 toeschouwers konden plaatsvinden. Onder het museum vallen ook het Forum Museum van Caesaraugusta, Museum van de Fluviale Haven van Caesaraugusta en Museum van de Openbare Baden van Caesaraugusta.

5.  Catedral del Salvador

Aan de Plaza de la Seo vind je de hoge klokkentoren van de prachtige Catedral del Salvador, gebouwd in de 12de eeuw. Dit is zonder twijfel het religieuze centrum van de Zaragoza. Wist je dat er hiervoor een moskee stond? Die werd rond 1100 afgebroken om plaats te maken voor de romaanse kathedraal.  De erg hoge klokkentoren werd er later in de 17de eeuw aan toegevoegd.

6.  Lonja de Zaragoza

Langs buiten is Lonja de Zaragoza niet erg spectaculair, maar de binnenkant is een echt pareltje. Je bewondert er prachtig geribbelde gewelven met mooie Ionische zuilen. Al deze pracht en praal is te danken aan de beeldhouwer en architect Gil Morlanes el Joven met als doel er een handelscentrum van te maken.

7.  Coso de la Misericordia

Plaza de Toros de la Misericordia is één van de oudste pleinen van Spanje. In de 18de eeuw werd hier de La Misericordia arena gebouwd zodat er stierengevechten konden gehouden worden. Geen wonder dat alle Spanjaarden zo’n fan zijn van deze plek. In die tijd nam Ramon de Pignatelli, een bestuurder van het militaire ziekenhuis Real Casa de la Misericordia het initiatief tot het bouwen van de grote arena. Niet iedereen is zo’n grote fan van het dierenleed en gelukkig worden er nu ook andere evenementen georganiseerd. Hoe dan ook is deze bezienswaardigheid onlosmakelijk verbonden is aan de cultuur van de stad Zaragoza.

8.  El Ebro

El Ebro, de duizend kilometer lange rivier, geeft de stad Zaragoza een eigen unieke identiteit. Op het water worden er leuke boottochten georganiseerd die je langs plekken als de Del Pilar basiliek, het Balcón De San Lázaro, de Ribera Izquierdo Del Ebro Mirando Al Puente De Hierro, de Puente de Piedra en het Mirador del Gállego voert. Zin in wat meer avontuur op de Ebro? Kajakken of raften kan ook!

9.  Museo Goya Coleccion Ibercaja

Dit is het Museum voor Schone Kunsten dat zich in het paleis van Pardo aan de Calle Espoz y Mina bevindt. Hier moet je zijn om alle mooie werken van de kunstenaar – en stadsgenoot- Francisco de Goya te bewonderen. Verder vind je er ook werken van Anton van Dyck, Francisco Zurbarán, Ramón Bayeu, Eugenio Lucas Velázquez, Cristobal Toral en Salvador Dalí.

10. Iglesia de San Pablo

Klaar voor een iets kleiner kerkje dat toch de moeite waard is? De Iglesia de San Pablo is een mooie mengeling van de gotische en moorse stijl met een prachtige achthoekige toren. Een ommetje waard!

Uitgaan

De uitgaansbuurt in Zaragoza is ongetwijfeld de wijk El Tubo. Bodegas Almau in het smalle straatje Estebanes is een goed adresje. Hier vind je heerlijke wijnen en tapas voor weinig geld. In het gezellige restaurant Montal aan de Calle Torre Nueva worden verfijnde streekgerechten geserveerd. Vleesliefhebbers moeten dan weer in Asador de Aranda zijn.

Shopping

Het oude centrum en de buurt rond de grote straten Don Jaime I en Alfonso I zijn goede uitvalsbasissen voor shopliefhebbers. Hier vind je eindeloos veel leuke winkeltjes en toffe barretjes om even uit te blazen tussen het shoppen door. Opgelet: de meeste winkels sluiten in Zaragoza op de middag. Tussen 14 en 17u valt er dus niet veel te winkelen. Ook op zondag is het rusten in plaats van shoppen geblazen. Maar niet getreurd, dan is het net de ideale moment om een leuk museum te bezoeken. In Zaragoza verveel je je immers nooit!