Pamplona, ontdek het hart van Spanje

Elk jaar zijn de straten van Pamplona eventjes wereldberoemd. Want dan rennen de stieren door de smalle steegjes tijdens de bloedstollende stierengevechten. Maar gelukkig valt er veel meer te beleven in dit gezellige stadje in de Noord-Spaanse regio Navarra. Middeleeuwse omwallingen, lekkere Baskische tapas in Baskische stijl en imposante gotische kathedralen, je citytrip in Pamplona kan onmogelijk fout gaan!

Pamplona, Spanje

Pamplona is niet zomaar een klein stadje, het is de hoofdstad van de regio Navarra. Dat is een heuvelachtige streek ten westen van de Pyreneeën aan de Rio Arga. In de tijd van de Romeinen heette de stad ‘’Pompaelo’ wat zoveel betekent als de stad van Pompeius. Al zijn hele geschiedenis wordt Pamplona ingezet als machtige versterkte stad die de noordelijke toegangswegen naar Spanje aan de voet van de Pyreneeën moest verdedigen. Na een lange Franse periode werd het deel van Spanje vanaf de 16e eeuw.

Terug naar de stierengevechten. In juli zetten ze de stad helemaal op zijn kop! Maar ook tijdens de andere 11 maanden kan je vanalles ontdekken in Pamplona. De ligging van de oude stad op een heuvel is op zich al de moeite waard, want hier heb je een uitzicht over het nieuwe gedeelte van de stad. Er is ook een eeuwigdurend conflict met San Sebastian wie nu precies de beste tapas maakt. Aan jou om het uit te zoeken …

Ligging

Pamplona ligt in het midden van regio Navarra. Zijn ligging in een ronde vallei is best wel spectaculair, want het wordt ook wel het bekken van Pamplona genoemd dat het bergachtige noorden met de Ebro-vallei verbindt. De centrale ligging op het kruispunt dient altijd al als een commerciële schakel tussen de twee delen van Navarra. Het historische centrum van Pamplona ligt aan de linkeroever van de rivier de Arga, dat is een grote zijarm van de belangrijkste rivier van Spanje, de Ebro.

De Navarra-regio is vrij onbekend, maar daarom niet onbemind! Navarra kent veel mooie dorpjes en steden zoals het middeleeuwse Olite en het heerlijk rustige Elizondo, maar ook de wilde natuur is de moeite waard voor een bezoek. In het het groene, bergachtige noorden kan je heel wat spannende outdooractiviteiten ondernemen en het Irati bos is het op één na grootste van Europa. Wist je dat er hier nog wilde paarden rondrennen? Ook het eigenaardige landschap van semi-woestijn Bardenas Reales moet je eens met je eigen ogen gezien hebben.

Er zijn geen rechtstreekse vluchten tussen Brussel en de luchthaven van Pamplona (PNA). Overstappen moet in Madrid, waardoor je 5u25 onderweg bent.

Weer en klimaat in Pamplona

Pamplona ligt op de scheiding tussen het mediterrane klimaat en het landklimaat. En dat is een groot voordeel want het is in de stad koeler dan in andere delen van Spanje. Door de ligging tussen de Pyreneeën en de Middellandse zee zijn de winters hier best koud en nat en de zomers erg warm. De beste tijd voor een bezoek aan Pamplona is dus tijdens de lente of de herfst.

Bezienswaardigheden van Pamplona

1.   Plaza del Castillo

Dit is een gigantisch rechthoekig plein met centraal gelegen een grote muziektent. De Plaza del Castillo is zonder twijfel het middelpunt van Pamplona, vooral ’s avonds is de sfeer hier top. Aan het plein staan verschillende bekende gebouwen waaronder Café Iruña en het Palacio del Gobierno de Navarra. Het plein wordt ook wel ‘de woonkamer van de inwoners van Pamplona’ genoemd, want aan gezellige restaurants en bars geen gebrek!

2.   Palacio del Gobierno de Navarra

Dit is een neoklassiek paleis uit de 19e eeuw waarin de regering van de regio Navarra zetelt. Ook de achterliggende tuinen met fraaie fontein zijn de moeite waard.

3.   Kathedraal

De Catedral Santa Maria is een gotische in okerkleurig steen opgetrokken bouwwerk uit de 14e en 15e eeuw. Hiervoor stond er een 12de eeuwse romaanse kerk. Binnen bevindt zich de graftombe van Carlos III van Navarra (1361-1425) en koningin Eleonora (1362-1416). De neoklassieke gevel uit 1783 werd ontworpen door Ventura Rodríguez, maar vooral binnenin is de kathedraal de moeite waard. De middeleeuwse koningen van Navarra werden hier gekroond en sommigen werden er ook begraven.

4.   Plaza de los Toros en het San Férmin-feest

Deze flinke arena is de hotspot tijdens het jaarlijkse San Fermin-festival wanneer de stieren via de Calle Estafeta de arena worden ingedreven. Voor wie er nog aan zou twijfelen: in Pamplona is de eeuwenoude traditie van het stierengevecht nog steeds springlevend. Vanaf de start van het festival lopen er elke dag 6 stieren een parcours van 900 meter langs de straten van Pamplona richting de arena. Een spektakel!

5.   De citadel Iruñeko zitadela

De citadel van Pamplona is gigantisch, het was bovendien het belangrijkste punt langs de 5 km lange verdedigingsmuur rond de stad. Je vindt ze in het zuiden van het historische centrum, omringd door grootste groene ruimte van de stad. Dit is de plek waar inwoners komen joggen, voetballen, picknicken en concerten bijwonen.

Onder koning Filips II werd de eerste steen van het bouwwerk gelegd in 1549. De citadel diende ter verdediging tegen mogelijke invasies vanuit Frankrijk. Het werd gebouwd als een vijfhoekig fort en is verbonden met de stadsmuren. In de 20ste eeuw werden enkele delen van het oorspronkelijke bouwwerk vernietigd om zo de stedelijke uitbreiding van Pamplona te kunnen waarborgen.

6.   Museo de Navarra

Museo de Navarra ligt in een voormalige 16de eeuwse ziekenhuis. Het is een boeiend en veelzijdig museum met vier verdiepingen vol met muurschilderingen, Romeinse mozaïeken, islamitische kunst en schilderijen. Een van de topstukken van het museum is het portret van de ‘Markies van San Adrián’ van Francisco de Goya.

7.   Parque de La Taconera

Het mooiste park van Pamplona ligt net buiten de stadsmuren. La Taconera zit vol met dieren zoals pauwen, eenden, zwanen en herten en het is er erg gezellig.

8.   Monumento al Encierrox

Dit monument van het stierenrennen is het bekendste van de stad. Het grote bronzen kunstwerk werd ontworpen door beeldhouwer Rafael Huerta. Prachtig en theatraal tegelijk!

Uitgaan

Pamplona is een studentenstad en dat betekent dat je hier goed kunt uitgaan. De hele stad telt wel honderden cafés, pubs en clubs, vooral in de de straten San Nicolás, Estafeta en Joaquín Jarauta. Voor de leukste pintxosbarretjes moet je in het oude centrum rond de Plaza de Castillo zijn, en dan vooral op de Calle de San Nicolás en Calle de la Estafeta. Baserri is een goed adresje. Hier staan ze bekend om hun originele menukaart.

Pintxos zijn echt heerlijk in de kleine straten van Pamplona

De ideale plek om het streekgerecht ajoarriero te proberen. Cafe Iruñu is een ander bekend adresje, beroemd vanwege Hemingway. De Amerikaanse schrijver was goed bevriend met stierenvechter Antonio Ordóñez. Samen dronken ze hier hun geliefde cognacjes. Klaar voor het grotere feestwerk? Trek dan richting Marengo aan het begin van de Avenida Bayona. Daar vind je Pamplona’s populairste club met het nodige jonge volk.

Shopping

Handwerk is een van de grootste artisanale exportproducten van het oude stadscentrum. Onder de handwerkproducten horen zeker de botas, dat zijn wijnzakken typerend voor de regio Navarra. Vergeet natuurlijk ook niet de inhoud van je wijnzak te kopen. In Navarra worden er een aantal prachtige wijnen geproduceerd. Pamplona is een uitzonderlijke aangename stad om te shoppen, alle bekende ketens – H&M, Bershka en Zara – zijn hier goed vertegenwoordigd. Naast de gangbare ketens vind je hier ook veel typische speciaalzaakjes, leuke cadeauwinkels en unieke boetiekjes.