Burgos – ontdek de bezienswaardigheden van deze historische parel in Castilië

Burgos is de hotspot in de Spaanse regio Castilië, het hart van het oude Spaanse koninkrijk. Geschiedenisfans komen hier helemaal aan hun trekken! De stad ligt op zo’n 900 meter hoogte, in de vruchtbare Noord-Castiliaanse hoogvlakte. De Rio Arlanzón doorkruist de stad met zijn 8 prachtige bruggen die de beide stadsdelen samenbrengen. Wist je dat de eerste brug in de 13de eeuw gebouwd werd? Die moest toen dienen voor pelgrims die naar Santiago de Compostela trokken.

Burgos, historische stad in Castilië (Spanje)

Castilië is een prachtige regio. In het oosten van Burgos ligt de mooie Sierra de la Demanda, een prachtig stuk natuur. Verder vind je in het westen van de stad het wereldberoemde klooster Las Huelgas, vandaar dat pelgrims graag de streek kruisen op weg naar Santiago. Burgos is beroemd om zijn impressionante kathedraal. Die laat zien hoe hard de oude stad verbonden is met de uitgebreide verleden van de streek. Het is heerlijk kuieren in het oude stadscentrum met zijn smalle straatjes en besloten pleinen. Na een ontspannende stadswandeling ben je vast helemaal geïnspireerd geraakt door de gezellige Spaanse cultuur. De laatste jaren onderging de stad nieuwe impulsen, waaronder op culinair vlak. Klaar om op ontdekking te gaan?   

Ligging

Burgos ligt in de Spaanse regio Castilië en León en is de hoofdstad van de provincie Burgos. De stad ligt op een mooie hoogvlakte die zorgt voor heerlijke uitzichten. De dichtstbijzijnde steden zijn Valladolid op 128 km, León op 180 km en Bilbao op 156 km.

De dichtste luchthaven is die van Madrid (MAD), die ligt op 2u25 vliegen van Brussel. Er zijn verschillende treinen tussen Burgos en Madrid.

Weer en klimaat in Burgos

Burgos kent koude en winderige winters. Dat komt omdat de stad redelijk hoog gelegen ligt. In de winters kan het er dus gerust sneeuwen en vriezen. Door de continentale ligging, is de lucht er ook droger dan in de rest van Spanje, terwijl het er wel vaker regent. In de winter kan het in Burgos dus flink vriezen, terwijl in de zomer er een gemiddelde temperatuur van 30 °C heerst. De ideale periode voor een bezoek is tussen april en oktober.

Bezienswaardigheden

1.   Kathedraal

De Catedral de Santa Maria de Burgos is meteen de derde grootste kathedraal van Spanje. Hoog tijd voor een bezoekje dus! Men begon in de 13de eeuw met de bouw van deze architecturale hoogvlieger. Ferdinand III van Castilië gaf toen de opdracht aan architecten, beeldhouwers en schilders en in de loop der eeuwen werden er nog verschillende uitbreidingen en renovaties uitgevoerd. De schepen en portalen van de gotische kathedraal werden in de 13e eeuw gebouwd, de gevelspitsen kwamen daar in de 15e eeuw bij. In 1567 was het bouwwerk eindelijk af! Niet voor niets staat de kathedraal op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Absoluut een van de mooiste kathedralen van Spanje!

2.   Plaza Mayor

Dit mooie en gezellig omsloten plein ligt naast de kathedraal en is een van de centrale punten van de stad. Je vindt een aantal prachtig bont gekleurde gebouwen, een imposant standbeeld van Carlos III en het stadhuis uit 1791. Ook een prima plek voor een leuk terrasje met wat tapas!

3.   Arco de Santa María

De Arco de Santa María is een oude wachttoren uit de 14e eeuw die onderdeel is van de oude stadsmuur van Burgos. Deze arco werd gebouwd ter verering van Carlos I, bij ons beter bekend als keizer Karel V. De poort geeft toegang tot de brug van Santa Marìa die over de Río de Arlanzón loopt richting de Plaza de San Fernando, het plein van de kathedraal. Vroeger telde Burgos maar liefst twaalf stadspoorten, waaronder die van Santa María een van de belangrijkste was. Op de gedetailleerde boog zijn er belangrijke personen uit Burgos’ geschiedenis van afgebeeld, zoals de stichter van de stad Diego Rodríguez Porcelos, Karel V en de beroemde helfhaftige ridder El Cid.

4.   Puente de San Pablo

Dit is de hoofdbrug die leidt naar het centrum. Hier vind je ook het beeld van de grote held El Cid, de beroemde ridder die vele gevechten en veldslagen won in de Middeleeuwen.

5.   Castillo de Burgos

Dit kasteel vind je op een 75 meter hoge heuvel en werd gebouwd in de tijd van de Reconquista. Het kasteel van Burgos is niet veel meer dan een ruïne maar de ondergrondse gangen kan je bezoeken met een gids die je het hele verhaal van het kasteel kan vertellen. Op de heuvel, aan het Mirador del Castillo, heb je een schitterend uitzicht over het centrum van Burgos.

6.   Historisch centrum Burgos

Aan de rechteroever van Burgos vind je het authentieke en gelukkig autovrije stadscentrum met tal van oergezellige pleintjes en super smalle straatjes. Laat je gerust even verdwalen, je vindt de weg zeker terug! Neem ook zeker de tijd voor een bezoek aan het Casa del Cordón, het huis waar Columbus in 1497 werd ontvangen nadat hij terugkeerde uit Amerika.

7.   Paseo del Espolón

Deze paseo is een prachtige boulevard met mooie platanen. Ideaal om een uurtje over te flaneren! Zeker een van de hoogtepunten tijdens een citytrip in Burgos. Langs de boulevard liggen verschillende parkjes, cafeetjes, fonteinen en standbeelden. En de schaduw komt als een welgekomen verfrissing na een warme dag!

8.   Museo de Burgos

Dit museum verspreidt zich eigenlijk over twee gebouwen uit de 16de eeuw: Casa de Miranda en Casa de Íñigo Angulo. De collectie binnenin is echt gigantisch en geeft een goed beeld van de historische en culturele ontwikkeling van de provincie Burgos. Je leert er ook alles over de Romeinse stad Clunia en de recente archeologische vondsten.

9.   Plaza de San Juan

Helemaal in het oosten van Burgos aan de stadsmuur ligt Plaza de San Juan, een plein dat in verbinding staat met de Camino de Santiago. Je vindt er ook de mooie Iglesia San Lesmes, een 14e eeuwse gotische kerk die zeker een ommetje waard is.

Uitgaan

Voor culinaire uitspattingen is Burgos zonder twijfel the place to be! Recent hebben veel restaurants zichzelf heruitgevonden dus nu is het de ideale moment om nieuwe smaken te proberen. Gastronomische klassiekers als Morcilla de Burgos of Queso de Burgos worden maar al te graag in een nieuw jasje gestoken! Uiteraard kan je je in Burgos ook helemaal laten onderdompelen in die oneindig lekkere tapascultuur die elke dag opnieuw verrassingen uit zijn hoed tovert. Een leuk adresje is La Comidilla de San Lorenzo, een modern restaurant met een prachtige wijnkaart. Nog meer zin in culinaire hoogvliegers? De morcilla in het traditionele restaurant Casa Ojeda, naast de kathedraal, is werkelijk to die for. Toch liever een avondje lekkere tapas proberen? Dan trek je best naar het Playa Mayor. Tapasbars in overvloed hier, maar vooral Moritito in de Calle Sombrerería is een aanrader.  Voor gezellige cafeetjes moet je dan weer in de Calle del Huerto del Rey zijn, een goede uitgaansstraat om een avondje stappen goed in te zetten. Ook de Calle de San Juan is een goede startplek voor een avondje uit.

Shopping

In het historische centrum van Burgos kan je terecht voor de betere souvenirs zoals keramiek, houtsnijwerk en andere kunstvoorwerpen. De meeste winkels vind je uiteraard op de Plaza Mayor, trek ook zeker naar de zijstraten voor betere prijzen. Shop je liever in grote winkelcentra? Dan moet je beslist naar Parque Burgos, El Mirador of Camino de la Plata.