Segovia – ontdek de bezienswaardigheden hier

Segovia mag dan een beetje onbekend zijn, onbemind is de stad allerminst. Deze Spaanse parel ligt op zo’n anderhalf uur rijden van Madrid, in de hoogvlakten van de autonome gemeenschap Castilla y León. Het paradepaardje van de stad? Dat is zonder twijfel het  enige nog complete romeinse aquaduct die het land rijk is. Maar in het prachtige historische centrum van Segovia valt er nog veel meer te ontdekken zoals het sprookjesachtige Alcázar, de vele paleizen, kloosters en de imposante kathedraal. Stuk voor stuk decorstukken van spannende verhalen en legendes. De bezienswaardigheden houden niet op aan de stadsmuren van Segovia. Zo zijn de paleizen Palacio Real de La Granja de San Ildefonso en Palacio Real de Riofrío zeker een ommetje waard. En Segovianen zijn echte feestvierders. Tijdens het Fiesta de San Lorenzo en het Segovia Festival gaan ze helemaal uit hun dak. Boeiende musea, oergezellige restaurants en authentieke bars, in Segovia is er altijd wel wat te beleven!

Segovia - een verborgen parel in Spanje

Ligging

Het Spaanse Segovia ligt helemaal in het zuiden van de autonome regio Castilië en León. De oude stad ligt bovenop een rots waar de mooie rivieren de Eresma en Clamores samenkomen. Segovia ligt op zo’n 87 km van Madrid en 111 km van Valladolid.

Segovia bereik je via de dichtbijzijnste luchthaven van Madrid (MAD), dat ligt op zo’n 2u25 vliegen van Brussel. De treinrit tussen Madrid en Segovia duurt 1u20.

Weer en klimaat in Segovia

Voor een bezoek aan Segovia kies je best de periode tussen juni en september uit. Het is er dan aangenaam warm zonder al te veel regen. Doordat de stad zo hoog ligt is het er tijdens de zomermaanden lekker koel.

Bezienswaardigheden

1.  Aquaduct

Het stadssymbool van Segovia is het prachtige eeuwenoude aquaduct. Deeze brug wordt over de hele afgebeeld zoals ook op het stadswapen. Het aquaduct is een pareltje uit de Romeinse tijd, wellicht werd het gebouwd omstreeks de 1ste eeuw. De overspanning van de aquaduct is ongeveer 800 meter lang maar het water legt een afstand van wel 15 kilometer af. In de Romeinse tijd diende een aquaduct als waterleiding. Zo kon men water vanuit een waterbron zoals een rivier verder het land in brengen. In het geval van Segovia werd het water uit de Rio Frio gehaald en naar de stad gebracht. Een belangrijke stap in de stadsontwikkeling!

de beroemde romeinse aquaduct van Segovia

2.  Palacio Real de La Granja de San Ildefonso

Even buiten het centrum van Segovia bevindt zich het koninklijke paleis Palacio Real de La Granja de San Ildefonso, vlak aan de voet van Sierra de Guadarrama. Dat was het geliefde jachtgebied van de adel in die tijd. De belangrijke koning Filips V van Spanje gaf in de 18de eeuw de opdracht tot het bouwen van een zomerverblijf. Bij het gebouw hoort ook een paleiskerk waar je zijn graf en dat van zijn tweede vrouw Isabel de Farnese kan bezoeken. In dit Palacio vonden belangrijke huwelijken, begrafenissen en geboortes plaats en was het tevens ook de plek waar belangrijke politieke besluiten genomen werden. Toeristen weten de weg naar dit paleis goed te vinden want het gebouwencomplex en het omliggende landgoed is te mooi voor woorden.

3.  Kathedraal van Segovia

De kathedraal van Santa María de Segovia heeft een grote eyecatcher, en dat mag je vrij letterlijk nemen. Zijn toren prijkt namelijk hoog boven de stad uit. Men begon in de 16de eeuw aan bouw van deze gotische pracht en praal, het was de beroemde bouwmeester Rodrigo Gil de Hontañón die hiervoor werd aangesteld. De kathedraal is gigantisch en telt maar liefst 18 achttien kapellen, een wondermooi altaarstuk van Francisco Sabatini en prachtige glas-in-lood ramen.

4.  Alcázar

Sprookjes bestaan in Segovia want het prachtige kasteel Alcázar lijkt wel rechtstreeks uit een sprookjesboek geplukt. Het Alcázar Real de Segovia aan de Plaza de la Reina Victoria Eugenia komt uit de 19de eeuw, het was een renovatie van een ouder kasteel dat jammer genoeg verwoest werd door een brand. Dat oude kasteel stond er al sinds de 12de eeuw, toen het dienst deed koninklijke residentie. Echt bekend werd het Alcázar pas in de 15de eeuw, toen Johan II van Castilië en later zijn zoon Hendrik IV van Castilië het gebouw betrokken. In de 18de eeuw begon het leger er een militaire opleiding te organiseren die al snel een hoge status kreeg.

5.  Monasterio de El Parral

In het noorden van Segovia ligt het mooie klooster van El Parral dat in de 15de eeuw in opdracht van Herdrik IV werd gebouwd. Het klooster behoort toe aan de Orde van St. Jerome. De verschillende delen van het klooster vertonen verschillende bouwstijlen. Zo vind je er elementen terug van de mudejar, gotische en platereske stijl. Ook het altaarstuk van de Heilige Maagd Maria, de graven van Juan Pacheco en de wondermooi gedecoreerde deuropening Puerta de la Antesacristía zijn prachtig om te zien.

6.  Museo de Segovia

Wil je meer te weten over de geschiedenis van Segovia dat moet je beslist naar dit museum dat de historie van de stad vertelt aan de hand van archeologische en etnologische kunstvoorwerpen. Het museum en de bijbehorende culturele instelling zijn al een paar keer van plek veranderd, eerst huisden ze in een bisschoppelijk paleis, daarna in Casa del Hidalgo en nu dus in een prachtig pand aan de Calle del Socorro. Prachtstukken in de collectie zijn de Islamitische sleutels uit de 14de eeuw, juwelen uit de necropolis van Madrona en mooie oeroude keramiek. 

7.  Plaza Mayor

Voor een bruisende sympathieke sfeer moet je op het Plaza Mayor zijn, het hoofdplein van Segovia of ook wel het ‘hart van de stad’ genoemd. Historische architectuur troef hier, zoals de apsis van de kathedraal, de kerk Iglesia San Miguel en het stadhuis met de twee schattige torentjes. De vele restaurantjes en barretjes zorgen voor een uitgelaten en gezellige sfeer van ‘s morgens vroeg tot diep in de nacht. Op donderdag vind je hier een lokale markt waar je alle regionale Spaanse lekkernijen kunt ontdekken.

8.  Casa Museo Antonio Machado

Antonio Machado was een belangrijke dichter uit de 19de en 20ste eeuw. Na een leven in Sevilla en Madrid kwam hij in 1919 op pensioenleeftijd in Segovia terecht. Toen begon hij een belangrijke rol te spelen bij de oprichting van de universiteit. In 1927 werd hij verkozen tot lid van de Spaanse Koninklijke Academie, een van de hoogste intellectuele posten van het land. Toch is hij altijd bescheiden gebleven. Zijn huis is in ingericht als museum om poëzieliefhebbers te ontvangen.

Uitgaan

Segovia is een culinaire hotspot en dat zal je tijdens een bezoekje goed geweten hebben. Vooral de varkensgerechten en de wijnen zijn er uitstekend. Begin een gezellig avondje uit op het levendige Plaza Mayor met zijn talrijke leuke cafeetjes, restaurants en koffiezaakjes. De terrassen zijn er zalig en de sfeer zit er altijd goed. Wat wil je nog meer? Een goed adresje voor een lekker diner bijvoorbeeld? Dan is Mesón de Candido de naam die je moet onthouden. In het prachtige 18e eeuwse pand is het heerlijk vertoeven. In de Calle de Infanta Isabel liggen er verschillende leuke barretjes waar je je kroegentocht kunt starten. Bar Santana is een goed adresje want naast copas vind je er kleinschalige optredens en exposities. Een andere pareltje voor live muziek is het rockcafé Shout, ambiance verzekerd!

Shopping

Shoppen in Segovia kan het best op de grote wandelpromenades in het centrum van de stad. Vooral de de hoofdstraat, de Calle Real, staat helemaal bol van winkels. Een grote aanrader!