Salamanca – ontdek de beroemdste universiteitsstad van Spanje

Is de bruisende studentenstad Salamanca de bestemming van je volgende citytrip? Wij hopen alvast van wel, want hier valt er heel wat spannends te beleven. Wist je dat het hele historische centrum van de stad sinds 1988 op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat? Dan komt zonder twijfel door de mooie gebouwen in romaanse-, gotische- en renaissancestijl.

Salamanca plaza mayor

De stad Salamanca wordt ook wel eens de Gouden Stad genoemd en dat heeft hij helemaal te danken aan zijn schitterende architectuur van zandsteen, dat door het zonlicht mooi begint te glinsteren. Zijn prachtige kathedralen, de oude universiteit en het mooie Plaza Mayor plein, stuk voor stuk pareltjes die je moet ontdekken tijdens een bezoek. Het oude centrum is lekker knus en lijkt zelfs een beetje op een gezellig dorpje. De vele bars en clubs zorgen bovendien voor een lekker bruisend sausje dat de stad helemaal afmaakt. Hier ervaar je de echte warmte van de Spaanse cultuur!

Ligging

Salamanca ligt aan de oevers Tormes rivier, een belangrijke zijarm van de Douro. De stad ligt op zo’n 200 km van de Spaanse hoofdstad Madrid en 80 km ten oosten van de Spaans-Portugese grens.

Vanuit Brussel neem je een rechtstreekse vlucht naar Madrid (MAD), dat duurt zo’n 2h30. Nadien kan je de trein nemen naar Salamanca.

Weer en klimaat in Salamanca

De beste reistijd voor Salamanca is van januari tot april en in november en december. Het is er dan lekker warm en het regent er amper.

Bezienswaardigheden

1.   Plaza Mayor

Het Plaza Mayor mag zeker niet op je to do-lijstje ontbreken. Wist je dat er hier tot de jaren 90 nog stierengevechten gehouden werden? De typisch Spaanse architectuur en arcades zijn een prachtig decor voor een leuk avondje uit.

Aan de meeste gebouwen op het plein herken je de authentieke barokstijl met gedetailleerd metselwerk en antieke luiken. Je bent wel even zoet met het bewonderen van de verschillende details. Zoek maar naar afbeeldingen van Filips I en Filips II. Neem ook eens een kijkje naar de imposante klokkentoren op stadhuis. Vele Spanjaarden vinden dit het mooiste plein van Spanje, en terecht!

2.   Clerecía kerktorens

Wil je genieten van uitzicht over heel Salamanca, dan moet je beslist deze kerktorens beklimmen. De Clerecía kerk heet in de volksmond ook de Scala Coeli Torres de la Clerecía, wat de ‘trap naar de hemel’ betekent in het Latijn. Tussen de twee torens zit een balkon, zeker een grote klim waard!

3.   Universiteit van Salamanca

De Universiteit van Salamanca is een van de bekendste universiteiten van het land want hij werd al in 1218 opgericht. Hiermee is ze bovendien de oudste van Europa. De universiteitsgebouwen nemen bijna de hele oude binnenstad in met als hoogtepunten de Patio de Escuelas en het Anaya-paleis. Check ook zeker eens de historische graffiti op de zijkanten van sommige gebouwen, restanten van een  traditioneel ritueel met de namen van afgestudeerde studenten. Daarvoor werd er niets minder dan echt stierenbloed gebruikt. Afstuderen werd vroeger gevierd met een groot feest en de families van de studenten organiseerden toen ook meteen een stierengevecht. Nog een leuke tip: in de façade van het gebouw zit een kikker verstopt. Kan je hem spotten? Dan levert volgens een eeuwenoude legende heel wat geluk op. Hierdoor werd de kikker dan ook het stadssymbool van Salamanca.

4.   Catedral Vieja en Catedral Nueva

In Salamanca hebben ze niet één kathedraal maar gewoon twee. De oude kathedraal, de Catedral Vieja, is verbonden met de nieuwe kathedraal, de Catedral Nueva. Ze worden gebruikt als twee afzonderlijke plaatsen van aanbidding.

Salamanca kathedraal

De oude kathedraal was af in de 14de eeuw en de nieuwe in de 18de eeuw. Je ziet meteen de mooie stijlverschillen, de oude in romaanse architectuur en de nieuwe in barokarchitectuur. Beide kathedralen bezitten ook kenmerken van de gotiek. 

5.   Casa de las Conchas

Het Casa de las Conchas werd gebouwd door Rodrigo Maldonado de Talavera, een ridder en rector van de Universiteit van Salamanca. Meer dan 300 schelpen versieren de wanden en dat maakt het gebouw echt speciaal. Check zeker ook de gerestaureerde binnenplaats. Het gebouw doet nu dienst als openbare bibliotheek en je vindt er ook een informatiebureau. Een aanrader!

6.   Convento de San Esteban

De Convento de San Esteban is er een Dominicaans klooster uit de 17de eeuw. Zijn sierlijke gevel is echt een pareltje en een mooi voorbeeld Plateresque, een type Renaissance architectuur die typisch is voor de stad.

7.   De tuinen van Huerto de Calixto y Melibea

Net wat buiten het centrum vind je de tuinen van Huerto de Calixto y Melibea, die zijn een bezoekje meer dan waard. Hier is het altijd heerlijk rustig want weinig toeristen kennen deze plek.  De tuin zit vol met kleur en leven zoals wilde bloemen en oeroude bomen die je op je dooie gemakje kunt ontdekken. Hier word je sowieso helemaal zen van.

8.   De Romeinse brug van Salamanca: Puente Romano

Salamanca was uiteraard een belangrijk centrum in de Romeinse tijd. Een mooie getuige van die tijd van is de Romeinse brug van zo’n 2000 jaar oud. De brugstructuur is al die jaren mooi bewaard gebleven. Wanneer je over de brug loopt heb je een mooi uitzicht de stad, ideaal voor een kleine wandeling uit het oude centrum. Hier reis je even terug in de tijd!

9.   Parque de los Jesuitas

Eventjes de benen strekken en het hoofd leeg maken? Dan is een wandeling door Parque de los Jesuitas is goed idee. Ook al ben je maar een paar passen van het drukke centrum verwijderd, hier waan je je precies in een andere wereld. Neem plaats op een van de gezellige bankjes en laat je gedachten dwalen. Je kan er ook prachtige wandelingen maken. Op zondag zie je hier veel locals die hier met het hele gezin naartoe trekken voor wat groen. Ook hardlopers houden van lekker joggen in het koele park.

Uitgaan

Salamanca is geen wereldstad en ligt ook niet aan de zee. Toch komen er veel toeristen een bezoekje brengen aan de stad en wij weten heel goed waarom! De cultuur, de gastvrije sfeer en het lekkere eten zijn er geweldig. Een leuk avondje uit begint zonder twijfel op het Plaza Mayor, een goede plek voor een gezellige aperitivo of een lekker diner in de Calle van Dyck. Meson Cervantes bijvoorbeeld is een goede plek om de typisch Spaanse platos combinados te bestellen, zo kan je allerlei gerechten combineren. Een concept waar wij heel erg fan van zijn! Ook de leche helada op het Plaza Mayor moet je zeker een proberen. Lekker als vieruurtje of als dessert na een lekker diner. Voor overheerlijk schepijs moet je trouwens bij Café Novelty zijn. Van yoghurtijs met kersen tot chocolade met sinaasappel en truffel of marsepein, hier kijken ijsjesfanaten hun ogen uit.

Naast de Plaza Mayor is ook de Calle van Dyck een goede uitvalsbasis voor een lekker avondje uit. Dit is één van de bekendste straten van Salamanca. De beste patatas bravas vind je in Tenderete. Maar loop gerust de hele straat uit! Want van Dyck heeft nog veel meer culinaire hoogstandjes te bieden.

Shopping Salamanca heeft een prachtige winkelstraat- de Zamora – met leuke boetiekjes en schattige souvenirwinkeltjes. Voor de grote en bekende winkels moet je in Plaza de la Libertad zijn. Even uitrusten tussen het shoppen door? Neem plaats op een van de leuke terrassen, de sfeer is er altijd gezellig!