Föhr – ontdek de prachtige stranden van dit eiland

Eeuwigdurende vergezichten en een oorverdovende stilte: welkom op het eiland Föhr! Hier moet je zijn voor een ontspannende vakantie in alle rust en stilte. Voor wie dacht dat er enkel Nederlandse Waddeneilanden zijn, die is fout. Want ook Duitsland heeft zijn Waddeneilanden en die zijn echt een bezoekje waard. Door het milde zeeklimaat, de vele zonuren en de groene natuur is Föhr de ideale plek voor iedereen die van de natuur en rust houdt. Wist je dat deze plek ook wel eens de Friese Caraïben wordt genoemd? Dat komt vast door de aangename en rustgevende ambiance die hier hangt. Met zijn 82 km² is Föhr het tweede grootste Duitse Waddeneiland. En de omgeving is er werkelijk prachtig. Wist je dat het eiland enkel per boot bereikbaar is? De 8.000 inwoners leven hier in alle rust en stilte die ze maar al te graag delen met bezoekers, zoals jij!

TIP: ons favoriete hotel op Föhr: Hotel Upstalsboom met zijn prachtige wellness!

Op Föhr moet je niet zijn voor een bruisend stadsleven. En maar goed ook, want tijdens een vakantie wil je toch gewoon even tot rust komen en mooie wandelingen maken? Samen met de Friese eilandtradities is het een fijn oord om naartoe te trekken en vakantie door te brengen. Het eiland ademt traditie en folklore die je beslist eens moet beleven. De enige echte stad op het eiland is Wyk. Daarnaast zijn er zestien kleinere dorpen, en dat is alles! Hier wordt er een mix gesproken van Noord-Fries en Duits. Er is een dagelijkse veerdienst van het vasteland – op Dagebüll – van en naar Wyk en van hieruit kun je ook per boot naar het westelijke buureiland Amrum varen. Op Wyk vind je ook een klein vliegveld.

Föhr is een ideale vakantiebestemming voor iedereen die houdt van uitgestrekte zandstranden en mooie landelijke vergezichten. Want op dit eiland kan je ver kijken, heel ver. Het hoogste punt is slechts 13 meter boven zeespiegel hoog. Voor wat authentieke gezelligheid ben je er ook aan het goede adres, want de zeepromenade in Wyk heeft heel wat te bieden voor jong en oud. Klaar voor een ontspannende vakantie van formaat?

Ligging

Föhr is deel van Duitsland, maar vroeger was het in Deense handen en heette het Før. De meeste bewoners op het eiland spreken Noord-Fries en daardoor noemen ze de plek eigenlijk Feer. Veel namen dus voor een klein maar fijn eiland waar je beslist een leuke vakantie kunt beleven. Het Waddeneiland Föhr ligt ten zuiden van het eiland Sylt en oostelijk van het eiland Amrum. Wist je dat de Waddenzee uitgeroepen is tot werelderfgoed? Het grootste Waddeneiland van Duitsland is Sylt. Dat kan je via een dam bereiken vanuit het vasteland, maar om op Föhr te geraken zit er niets anders op dan een boot te nemen. Die kan je reserveren vanuit Dagebüll op het vasteland of op het eiland Amrum.

Weer en klimaat in Föhr

Zin in een bezoekje aan Föhr? Dan reis je het best tussen juni en september. Dan is het er aangenaam warm en regent het zelden. Sowieso wordt het op Föhr nooit echt superheet. De gemiddelde temperatuur in juli bedraagt 18 °C in juli. Tijdens de wintermaanden zakt het kwik naar 3 °C.

Bezienswaardigheden

1.  Strand

Hou je van de wind in je haren en het ritmische geluid van de klotsende golven? Dan moet je beslist een wandeling maken op de kilometerslange witte stranden van Föhr.  Dit is trouwens de beste manier om broodnodige vitamine D op te doen: de rust, ontspanning, schone lucht, veel zonuren, zee en rustige wandelbewegingen, dat zijn allemaal ingrediënten die een gezond lichaam nodig heeft. Overal op het strand in Föhr staan handige strandkorven. Dat zijn kleurrijke en praktische zetels waarmee je in de schaduw kunt zitten en toch heerlijk van het strand kunt blijven genieten. Je hoeft je dus helemaal niet op te jagen. Rust tijdens het wandelen gewoon even uit in een van de vele korven. Bewonder de kitesurfers die over de golven aan het springen zijn en de kinderen die zich amuseren met zandkastelen bouwen. Je ziet, op het strand verveel je je nooit! Voor sportievelingen is het strand ook ideaal. Je kan er prima joggen, hardlopen, yoga beoefen, golfen en natuurlijk ook zwemmen. Voor ieder wat wils dus!

2.  Middeleeuwse kerken en de eendenkooi

Op Föhr is er onnoemelijk veel te zien en behalve de duinen en het strand is er ook nog wat cultuur op te snuiven. In de stad Wyk staat een er een prachtige klokkentoren uit 1886. Heel het eiland telt maar liefst 3 Middeleeuwse kerken uit de 12e en 13e eeuw: de Sint-Nicolaaskerk in Boldixum, de Sint-Johanneskerk in Nieblum en de Sint-Laurentiuskerk in Süderende. Die zijn allemaal een bezoekje waard want doorheen de jaren zijn de kerken goed bewaard gebleven. Op het eiland vind je verder ook 5 authentieke molens, twee in Wyk en de andere Wrixum, Borgsum en Oldsum.

Neem ook zeker eens een kijkje in Lembecks-Burg bij Borgsum, die stamt uit de tijd van de volksverhuizingen. Ook de eendenkooien in het moerassige noorden van het eiland zijn de moeite waard. In Alkersum vind je dan weer het Museum Kunst der Westküste met een collectie rond zee en kust natuurlijk.

3.  Bikkebrennen

Elk jaar wordt het traditionele Bikkebrennen op Föhr gevierd, net als op buureiland Amrum. Het is een feest om het einde van de winter in te luiden. Eind februari worden er grote vuren aangestoken, een groot feest voor zowel eilanders en bezoekers van Föhr. De legende zegt dat deze vuren ook dienden ter bescherming van de zeevaarders die dagenlang gingen vissen op de Noordzee.

4.  Föhr on Fire

Föhr on Fire is een groot evenement dat elk jaar in augustus gevierd wordt in en rond de haven van Wyk. Elke eilandbewoner zakt dan af naar het stadje om te genieten van leuke muziek en lekker eten. De brandweer van Föhr doet dan spectaculaire demonstraties en je kan ook geleide bezoeken brengen aan schepen in de haven. Ideaal voor mensen die wat meer willen ontdekken over het reilen en zeilen op de Noordzee. Tijdens Föhr on Fire struin je verder rond op fijne havenmarkten en als slot een wordt er een groot vuurwerk afgestoken. Föhr on Fire mag je beslist niet missen!

5.  Wyk

Vanuit het vasteland in Dagebüll kan je de boot naar Wyk nemen. Zo bereik je het eiland Föhr na drie kwartier varen. Het stadje Wyk is alvast zeker een bezoekje waard, de mooie zeepromenade geeft een prachtig uitzicht op Halligen en een paar kleine eilandjes die iets verderop in de Waddenzee liggen. De geschiedenis van de badpaats Wyk gaat terug naar 1819 want het was eerste badplaats aan de Noordzeekust van Sleeswijk-Holstein die zich begon te ontwikkelen als vakantieoord. In Wyk vind je allerlei leuke winkels en authentieke gezellige cafés. Ook de havenbuurt is altijd aangenaam. Aan het water wordt het jaarlijkse Föhr on Fire georganiseerd, zeker een aanrader als je in augustus in de buurt bent.

6.  Strandkorf

De felgekleurde korven op het strand van Föhr zijn de ideale plekken om even in uit te rusten tussen het wandelen door. Je hebt meteen ook wat schaduw en kunt dus makkelijk helemaal tot rust komen. Op het strand valt er altijd vanalles te bezichtigen zoals de avontuurlijke surfers of de kinderen die maar niet genoeg krijgen van zandkastelen bouwen.

Lees ook: