Welke aspecten van het weer zijn belangrijk om een reis te plannen?

Het weer zoals iedereen het noemt, kan je opsplitsen in verschillende elementen:

  • Temperatuur
  • Bewolking/Zonneschijn
  • Neerslag
  • Wind
  • Luchtvochtigheid
  • Luchtdruk

We bespreken hieronder elk element.

De temperatuur

De temperatuur is de meeste gebruikte parameter om het weer te beschrijven. Deze is uitgedrukt in Celsius of Fahrenheit. In Europa gebruiken we Celsius, dewelke gebaseerd is op het gedrag van water, het meest voorkomende element op aarde. Water gaat van vaste toestand over in vloeibare toestand op 0 graden celsius. Water gaat anderzijds ook over van vloeibare toestand in gastoestand op 100 graden celsius.

Algemeen wordt aangenomen dat een buitentemperatuur, in de schaduw gemeten, van boven de 20 graden celsius aangenaam is. Boven de 25 graden celsius warm, boven de 30 graden celsius zelfs heel warm of heet.

Als je dus een reis wil plannen kan je heel eenvoudig de weersvoorspellingen bekijken en zien hoe warm het gaat worden op jouw bestemming in de periode dat jij er bent. Zeer eenvoudig. Maar de realiteit is complexer.

Bewolking en zonneschijn

Voor velen onder ons is op vakantie gaan, op zoek gaan naar de zon. Of je nu houdt van zonnebaden of niet. Met een flinke portie zon ziet de wereld een gewoon een stuk beter uit. En je humeur gaat er ook een stuk op vooruit.

Bepaalde streken staan bekend dat er meer wolken zijn en bijgevolg meer kans op neerslag: Ierland, Wales en Schotland kennen aanzienlijk meer wolken en regen dan Nederland en België.

Neerslag

Niemand wil regen op zijn vakantie, niemand. Maar neerslag komt niet uit het niets tevoorschijn. Je hebt bewolking nodig om neerslag te krijgen. Daarom verwijs ik naar bovenstaande paragraaf.

Neerslag kan uiteraard ook andere vormen dan regen krijgen: hagel, sneeuw, etc. Sneeuw anderzijds is een vorm van noodzakelijke neerslag voor een skivakantie. Toch is het leuker dat de sneeuw valt enkele dagen voor je toekomt in de bergen. Skien is namelijk zoveel leuker in de zon dan in een sneeuwstorm.

De wind

Bij het gebruik van de wind moeten we twee parameters bekijken: de windrichting en de windsnelheid. Deze zijn zeer bepalend om te weten of het aangenaam is om naar een bepaalde bestemming te gaan. Bijvoorbeeld: in Belgie heerst meestal een zuidwesten wind. Deze voert warme lucht met zich mee vanuit de Golf van Mexico, waardoor het in West-Europa warmer is dan het normaal gezien zou zijn voor een plek met deze coordinaten. Deze zuidwesten wind brengt ook wolken en neerslag met zich mee vanop de Atlantische oceaan.  Een oostenwind brengt naar onze regio eerder een droge lucht met zich mee, vermits die niet vanuit de zee komt.

Windsnelheid is uiteraard een zeer belangrijke factor om te bekijken. Zo kan het op de Canarische Eilanden lekker warm zijn met temperaturen boven de 25 graden celsius, maar toch onaangenaam om te wandelen door een strakke wind op het eiland. De naam van het eiland Fuerteventura betekent zelfs letterlijk “sterke wind”!

Luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid speelt ook een belangrijke rol in het bepalen van het weer. Het is je ongetwijfeld al opgevallen dat 30 graden celsius in Belgie heel anders aanvoelt dan in Spanje. Dit komt omdat de luchtvochtigheid hoger is in Belgie op dat moment, waardoor de hitte minder aangenaam aanvoelt. Extreme luchtvochtigheid vind je in het regenwoud van Congo of Brazilie. Zelfs met hoge temperaturen kan je snel uitgeput geraken door de hele hoge vochtigheidgraad.

Luchtdruk

De luchtdruk daarentegen is minder een probleem voor het weer. Misschien heb je thuis wel een luchtdrukmeter aan de muur hangen? Hier ging men meestal uit dat hoge luchtdruk garant staat voor stabiel weer en lage luchtdruk voor onvoorspelbaar weer met wolken en regen. In de hoge bergen van de himalaya’s kan de luchtdruk je wel parten spelen. Hoe hoger je gaat hoe ijler de lucht wordt en hoe moeilijker je gaat ademen. Op tijd stoppen en bekomen is hier zeer belangrijk.

Conclusie

Verschillende factoren maken het weer. De belangrijkste zijn de temperatuur, wind (richting en snelheid), bewolking/zonneschijn, neerslag, luchtvochtigheid en luchtdruk. Elk van hen kan een belangrijke rol spelen om te bepalen of je het weer als aangenaam kan ervaren, zeker op vakantie.